8. marraskuuta 2013

Maailman kirjamaista Suomi lukeutuu yhä kolmen kärkeen

SYSMÄN KIRJAKYLÄ USKOO KIRJA-ALAN TULEVAISUUTEEN


Maailman kirjamaista Suomi lukeutuu kolmen kärkeen, heti Norjan ja Japanin jälkeen.



Sysmän Kirjakylä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pauli Leimio kertoi kustantamisen periaatteista ja antoi ohjeita käsikirjoituksen valmistelua varten.

Sysmän itte-viikon kohokohtana järjestetiin Sysmän kirjakaupassa tänään kirjoittajille ja kirjallisuudesta kiinnostuneille tilaisuus tavata Sysmän kirjakylän oma kustantaja. Aiheena oli kuinka kirja julkaistaan. Pääkaupunkiseudulla asuva Pauli Leimio on toiminut Sysmän Kirjakylä Oy:ssä 10 vuotta, mutta kirjojen kustantajana hänellä on aikaisempi pitkäaikainen kokemus. Sysmässä taas on toiminut jo ennen kustannusyrityksen perustamista, vuodesta 1985 lähtien, Sysmän Kirjakyläyhdistys. Sen edeltäjä puolestaan oli Kerttu Tapiolan eli Vanhan Kertun järjestämät Kirjapäivät. 

Ensimmäinen Sysmän Kirjakylä Oy:n kustantama kirja julkaistiin vuonna 2003, jonka jälkeen kirjoja on syntynyt noin kaksi vuodessa. Mukana on ollut kyläkirjoja sekä muita julkaisuja, yhteensä on kustannettu 50 kirjaa.


Tilaisuudessa oli läsnä noin kymmenkunta kirjoittajaa, harrasta kuulijaa. Leimio kuvaili kirjan tekemisen prosessia niin kirjoittajan kuin kustantajan näkökulmista, painottaen kirjoittajan omaa luovaa osuutta. Kirjakylä Oy:n julkaisema käsikirjoitus voi sisältää kirjoituksen lisäksi piirroksia, kuvia tai niiden yhdistelmiä. Taustatyöt tulee tehdä huolella, kirjoittaminen taas kannattaa tehdä vapaasti ja hiomisvaiheeseen on hyvä varata riittävästi aikaa. 

Leimio kertoi myös omakustanteiden ja kustantaja-mallien eroista sekä kustannussopimuksen tekemisen yleisperiaatteista. Kustantaja auttaa käsikirjoituksen viimeistelyssä. Kirjan editointi ei ole pelkkää kielenhuoltamista. Teos rytmitetään ja päällekkäisyydet poistetaan, jotta kokonaisuudesta tulee jäntevä.

Kirjan graafinen asu, visuaalinen ilme on nykyään yhä tärkeämpää. Leimio kuvaili, kuinka kirjan nimi ja kansi antavat kirjalle kasvot, joilla se välittää tietoa kirjan sisällöstä. Painatusvaiheessa kustantaja huolehtii laadusta, toimitusajasta ja valvoo vedosten tarkistamisen. Kustantaja vastaa kirjan myynnistä kirjakaupoille, tukkuliikkeille, järjestää jakelun kirjastoille sekä myynninedistämisen tilaisuuksia. Talouden osalta kustantaja laatii budjetit sekä huonolle että hyvälle skenaariolle, myyntiä seurataan, talous hoidetaan.

Sysmän kirjakylässä uskotaan kirja-alan tulevaisuuteen. Suomessa riittää lukijoita, julkaistaanhan Suomessa yhteensä noin 22 miljoonaa eri titteliä vuosittain, mukaan lukien oppikirjat. Maailman kirjamaista Suomi lukeutuu kolmen kärkeen, heti Norjan ja Japanin jälkeen. Kirjojen laajin ostajakunta koostuu tällä hetkellä suurista ikäluokista, alalla on kuitenkin tulevaisuudessa haasteita verkkojulkaisuihin tottuneemman sukupolven edessä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti