27. marraskuuta 2015

Perjantain pähkinä sarvikuonojen maassa

Eläimellisyydestä - Animal / Anima


Lahden Muotoiluinstituutissa sommitteluläksynä tänä syksynä oli tehdä joulunäyttelyyn veistos, joka tulkitsee plastisella kielellä jonkin eläinlajin erityispiirteitä ja suhdetta ihmiskulttuuriin. Tehtävänanto oli muotoiltu mielenkiintoisesti ja kuvasin sen talteen.




Kun vierailin opiskelijoiden näyttelyssä Muotoiluinstituutissa viime lauantaina, teostietoluettelot olivat loppuneet valtaisan kävijämäärän tungoksessa. En siis saanut selville, kuka oli tehnyt ja minkä työn. En myöskään löytänyt tehtävänantoon liittyneitä tekstejä, joilla opiskelijoiden tuli kuvata esille saatettuja teoksiaan. 

Hyvä niin, sillä plastisessa sommittelussa on oleellista se, miten tekijä sommittelee ajatuksensa visuaalisesti arvioitavaan muotoon.

Aleksander Pukki, Lahden Muotoiluinstituutin joulunäyttely, 2015
Tein tehtävästä itse tutkimusosion eli googlailin ympäriinsä. WWF:n sivuilla kerrotaan, että sarvikuono on erittäin uhanalainen. Sarvikuonon sarvesta maksetaan joillakin markkinoilla enemmän kuin kullasta. Sarvikuonojauhetta markkinoidaan ihmelääkkeenä, joka parantaa kaiken krapulasta syöpään. Maailman uskomuslääketieteessä sarvikuonon jauhetta käytetään erityisesti potenssilääkkeenä. Sarvi on kuitenkin vain keratiinia, sarveisainetta, jota ihmisellä löytyy kynsistä ja hiuksista.  Ihmisessä on niin paljon sarvikuonoa, että omien kynsien pureskelu ajaisi saman asian. Erityisesti Suomea on kutsuttu sielultaan sarvikuonojen maaksi.

Tutkiva bloggari sai lopulta selville, että kuvassa olevan sarvikuonon oli muovaillut Aleksander Pukki, Lahden Muotoiluinstituutin sisustusarkkitehuurin linjan kalustemuotoilun kolmannen vuoden opiskelija. Tulevaisuuden taiteilija ottaa kantaa siihen, kuinka sarvikuonoja salametsästetään miehisen potenssin toivossa. Veistoksellisesta muodosta ja dramaattisesta näyttelyvalaistuksesta haluaisin antaa teokselle arvosanan 10 ++



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti