31. toukokuuta 2014

Pop uppia Sysmässä, Karkelogalleria avoinna koko kesän


Suomessa on vain yksi Sysmä. Sysmässä on pitkä kesänäyttelyperinne. Kaupungeissa sitä kutsuvat POP UP -toiminnaksi, jolla otetaan tyhjiä tiloja uusiokäyttöön. 

Pop Uppia Sysmässä on ollut yli 40 vuotta, ainakin 1970-luvulta lähtien, kun Matariston taidenäyttelyitä järjestettiin vanhan navetan ylisillä ja Suvi Pinx aloitti toimintansa. Suvi Pinxin kesänäyttelyperinne on nyt katkolla, mutta sen uutta tulemista odotellessa tapahtuu taiderintamalla muuta.


Sysmän keskustaa kutsutaan kirkonkyläksi, mutta maantietellisesti iso pitäjä jakautuu lukuisiin eri kyliin. Kesänäyttelyjä ja muuta kulttuuritoimintaa syntyy kyläkunnittain. Täällä Nuoramoisissa ja Joutsjärven kyliissä emme jää jälkeen muita. Meidänkin kylällä löytyy nyt oma Karkelogalleria, joka on avoinna seuraavat kolme kuukautta. Aina kun taiteilija-galleristi Veikko Sireni on kotona. 

Avajaisnäyttelyssä on esillä Ulla Jauhiaisen, Riika Taidepiikan ja Veikko Sirenin maalauksia ja muuta taidetta. Näyttelyyn ei ole pääsymaksua ja galleria on avoinna seuraavat kolme kuukautta, aina kun Veikko on kotona. Kesälauantaisin klo 19 järjestetään karkelot ja karaokelaulua. Vierailusta voi sopia myös ennakkoon Veikon kanssa p. 040 5312 414. 
Karkelogallerian osoite on Uusjoutsjärventie 680, 19700 Sysmä, pyöräilemme ympyrälenkkkiä Joutsjärven ja Nuoramoisten kylien rajamaastossa.

Karkelogalleria on rakennettu vanhan navetan ylisille. Kunnostustyöt Veikko aloitti joulupäivänä 2013. Gallerian avajaiset järjestettiin sirenin puhjetessa kukkaan 30.5.2014.


Gallerian viitta löytyy Uusjoutsjärventieltä. Avajaiskutsu kiidätettiin oman kylän postilaatikoihin.


Näyttely ripustettiin tilan historiaa kunnioittaen. Vanha reki otettiin sekin käyttöön, mutta jääköön tässä yllätykseksi. 


  

Avajaisiin osallistui noin 40 kutsuvierasta. 
Puheet pidettiin laulaen, karkeloiden ja runoja lausuen. 




  


Puutarhasta löytyy Sirenin veistos Hieho vuodelta 2013, kierrätysmateriaali.

Kirjoitin Veikko Sirenin taiteilijatiestä viime vuoden elokuussa jutussa, jossa pohdiskelin myös Sysmän ItTe-taideyhdistyksen näyttelytoimintaa, eilisessä puheessani viittasin siihen. Julkaistu blogissa 23.8.2013, linkki tässä http://taidepiika.blogspot.fi/2013/08/veikko-sirenin-akvarelleissa-loytyy.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti