13. lokakuuta 2015

Suomi asutettiin vasta jääkauden jälkeen, siirtolaisten toimesta


Norjalaisvaikutteinen Hannunvaakuna osa karjalaista perinnettä


Tämän blogin alablogina, omalla sivustollaan ja omassa osoitteessaan löytyy neuleblogi. Ensimmäisen päivityksen tein kaksi vuotta sitten, syksyllä 2013. 

Miksi pidän neuleblogia? Kaikki käsillä tekeminen aktivoi vasenta aivolohkoa, ihmisen luovaa puolta, ajatukset lähtevät liikkeelle. Neulominen on  myös liikkumiseen aktivoiva harrastus. Blogista ilmenee, että olen saanut yhdistää neulomiseen luontoretkiä, valokuvausta ja kuvankäsittelyä. Blogin pitäminen käsittää myös kirjoittamista, mielikuvien työstämistä. Tähän mennessä 135 päivitystä ja tilastossa lähes 40.000 kävijää.  

Harrastus voi johtaa jopa käsitöiden arkeologiaan ja historiaan. Neuleblogin 2-vuotisjuhlaa vietetään tänään päivityksellä 136: Hannunvaakuna Laatokan länsirannalla.


Ensisilmäykseltä norjalaisvaikutteisen kirjoneuleen alkuperä ei ole tiedossa.

Hannunvaakuna on ollut tunnettu koko Pohjois-Euroopassa, Gotlannissa jo 400–600 –luvuilla. Kuviota on käytetty myös Suomessa tuottamaan onnea neljältä eri ilmansuunnalta – idästä, lännestä, etelästä ja pohjoisesta.  Neuloessani lämmittelen kulttuurivaikutteilla, ihmisvirtojen liikkeillä.

Neuloin ranteeseen perinteisen kalanruoto- tai havunoksan mallin vihreällä. Vihreä liittyy Hannunvaakunan klassisiin heraldisiin merkityksiin ja tulee lapaseeni 1000–1100 –lukujen taitteesta. Vihreä on myös ikivihreää karjalaisen kulttuurin yhteyttä luomakuntaan. Pinkin sävyisillä linnunsilmäkuvioilla näen ympärilläni hyviä asioita joka ilmansuunnassa. Ranteen retuliini hävittää toisten arvostelun halun ja tuo suvaitsevaisuutta. 


Neulemallit muuttuvat kaiken aikaa, elävät neulojiensa mukana.


Tätä tekstiä neuloessani opin, ettei Suomessa asunut alun perin ketään. Kaikki on tuontitavaraa. Ensimmäiset ihmiset tulivat Suomeen vasta jääkauden jälkeen. Koko maa on asutettu eri vuosisatojen aikana, siirtolaisten toimesta. Neuleblogin oma osoite http://taidepiika-neuleet.blogspot.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti