26. lokakuuta 2015

Helsingin kirjamessuilla neljässä päivässä lähes 80 000 kävijää

Kirjativolissa yli 1100 esitystä


Helsingin ensimmäiset kirjamessut pidettiin antikvariaattien toimesta vuonna 1988. Messuille ei tuolloin vielä osallistunut kustantajia tai kirjailijoita. Muistelen alkuvuosien rauhallisia vierailujani kirjamessuilla. Opiskelijankin oli mahdollista ostaa kaunokirjallisuutta antikvariaatista. 

Nykymuodossaan kirjamessut pidettiin nyt 15:ttä kertaa. Järjestäjinä ovat Helsingin Messukeskus, Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen Kirjakauppaliitto. Kyse ei kuitenkaan ole vain kirjoista tai kirjallisuudesta. Kirjamessuihin sisältyvät postimerkkimessut sekä Viini, ruoka ja hyvä elämä –messut. Kaikkiin pääsee samalla lipulla.



Tänä vuonna mukana oli 340 näytteilleasettajaa, kustantajia ja kirjakauppiaita, mutta sen lisäksi yli 800 tapahtumaa, joista valita. Kirjailijavieraita saapui yhdeksästä eri maasta. Yli 1100 esiintyjää, julkisuuden henkilöitä, poliitikkoja, tiedemiehiä, yhteiskunnan vaikuttajia. Neljän messupäivän aikana kävijöitä oli 79 926. Sehän on lähes 80 000!

Yhden päivän vierailulla tarjonta alkoi uuvuttaa. Olin suunnitellut tutustuvani uusiin kirjoihin ja kirjallisuuteen. Käsiini ilmestyneet raskaat kirjakassit ja ihmistungos verottivat voimia ja keskittymiskykyä. Kun olin ostanut vahingossa saman kirjan kahdesti, piti lähteä syömään. Mutta mihin jättää kirjat saadakseen tarjottimen käteen? Yhtään vapaata tuolia tai pöytätasoa ei näkynyt puolenpäivän jälkeen. Lukollisia säilytyslokeroita löytyy kymmenilletuhansille vierailijoille tusina, kaikki jo aamulla varattuja. Mutta mitä siitä, nythän keskiössä on kirjat ja kirjoittaminen.

Takauma-lavan aiheena oli kirjailija käsikirjoittajana. Tuuve Aro haastatteli, miten käsikirjoittaminen eroaa kirjailijan työstä. Johanna Hulkko ja Katariina Romppainen ovat käsikirjoittaneet Ylen Uusi päivä -televisiosarjaa. Elokuvien Paha maa ja 8-pallo käsikirjoittaja Jari Rantala kertoi, millaista on käsikirjoittajan työ. 


Tapasin kirjallisuudenystäviä, jotka viettävät messuilla koko viikonlopun voidakseen osallistua kirjailijoiden esityksiin kuin luennoille. He tutustuvat tarjontaan viikkoja aiemmin ja noudattavat messuilla tarkkaa ohjelmaa. Kokemuksesta viisastuneena olen laatinut uuden strategian.

Ensi vuonna hankin messuille neljän päivän kokoaikarannekkeen. Vietän Helsingissä koko viikonlopun. Kuljen vapaasti messuille ja ulos. Maistelen viinejä, herkuttelen ruokaosastoilla, käyn luennoilla. Yhden päivän nuuhkin vain antikvariaattien osastoa. Julkkisesiintyjien vetämien ihmistungosten aikana vetäydyn kohti rauhallisempia kirjaosastoja ja lavoja.

Sitä odotellessa tyydyn internetin tarjoamiin uusien kirjojen luetteloihin, käyn lähikirjastossa, jossa voi rauhassa tutustua uutuuksiin. Ja onhan meillä onneksi Sysmä, Suomessa kirjakylä, jossa voi myös rauhassa lukea ja kirjoittaa stipendiaattina Vila Sarkiassa kirjoja. Sysmän kirjakyläyhdistyksen järjestämä messubussi oli muuten täyteen lastattu lukijoilla ja paluumatkalla myös kirjoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti