16. helmikuuta 2014

Vielä ehtii sukeltaa Valon, unen ja mielen maisemiin - Taiteilijatapaaminen Melek Mazici 16.2. klo 14

Tänään sunnuntaina 16.2. klo 14 on viimeinen tilaisuus tutustua Melek Mazicin uusiin abstrakteihin maalauksiin taiteilijan itsensä esittelemänä



Valon, unen ja mielen maisemia,  Suomen Taidegraafikot ry:n Galleria G, Pieni Roobertinkatu 10 (Korkevuorenkadun ja Pieni Roobertinkadun kulma), 00120 Helsinki. Näyttely avoinna klo 16 asti.


Tutustuin Melek Maziciin ja hänen teoksiinsa Turussa jo 1980-luvulla, jolloin taiteilija muutti Turkista Suomeen. Ajan kulku hämmästyttää, onko tästä kulunut jo kolme vuosikymmentä? Nuori Melek Mazici oli jo tuossa vaiheessa ehtinyt valmistua Istanbulin Kuvataidekatemiasta ja opiskella Ranskassa, ranska oli myös ensimmäinen yhteinen kielemme. Mieleeni on unohtumattomasti jäänyt Mazicin määrätietoinen ahkeruus, hän maalasi  joka päivä, luonnosteli kaiken aikaa. Häneltä syntyi myös piirustuksia, grafiikkaa, taiteilijakirjoja, installaatioita, kankaanpainantaa. Taiteen tekeminen ei ollut hänelle valmistautumista johonkin näyttelyyn, vaan elämää ihmisenä ja taiteilijana.

Monipuolisen taiteilijan lahjakkuutta kuvaa myös se, että hän opiskeli sekä suomen että englannin kielet yhdessä vuodessa, jatkoi kuvataideopintoja Ruotsissa ja yhtäkkiä valmistui myös Helsingissä Kuvataideakatemiasta. Siinäpä oli esimerkkiä muille nuorille, miten omaan tekemiseen voi suhtautua. 

Mazicin näyttelyjä on nähty eri vuosina  (ja vuosikymmeninä!) Suomen rajojen ulkopuolella, vaikka Suomessa niistä ei valtamediassa ole juuri kerrottu. Tämä asiainlaatu tosin koskee koko kuvataiteen kenttää. Kotimaisen taiteen kansainvälistymisprosessi 1990-luvun alusta tähän päivään asti on silti ollut erittäin mielenkiintoinen prosessi seurata, taiteilijoiden ja tekijöiden näkökulmasta. Saattaa olla, että nykytaiteen historia kirjoitetaan pian uudelleen. Helsingin Sanomat on julkaissut kritiikin Melek Mazicin näyttelystä, linkki tässä Harri Mäcklin, HS, kulttuuri, 12.2.2013 Kriitikon kuvaama "vaivaton ja spontaani kädenjälki" on todellakin vuosikymmeniä jatkuneen työn hedelmä. Mazicin tekninen taituruus näkyy myös siinä, että akryylimaalaus voi olla yhtä hyvin akvarellin kaltaista. 

Näyttelyn esittely Galleria G, linkki tässä Taidegraafikot ry, Galleria G
Taiteilijan omat kotisivut, linkki tässä http://www.melekmazici.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti