4. heinäkuuta 2017

Sysmäläesijä haekuja

Sysmässä kirjoittavat kokoontuvat talvisin vapaan kirjoittajan, FM Heino Ylikosken ohjaamaan kirjoituspiiriin. Kuluvana talvena istuin pulpetissa usein Telle Talvitievan vieressä. Monilahjakas ystäväni paitsi kirjoittaa runoja ja proosaa, myös veistää, maalaa, valokuvaa, laulaa jne. Sysmässä kulkeekin sanonta: mitäpä Telle ei osaisi?


En siis enää hämmästynyt, että Talvitievan sysmäksi kirjoittama runokirja Sysmäeläesijä haekuja löysi kustantajansa Sysmää ulompaa: Tampereelta. (Mediapinta Oy, 2017).  Vaikka haeku on sysmäläinen savumerkki, Talvitieva  huomauttaa, että murteet kytevät vielä siellä sun täällä. Ja Suomen 100 -juhlavuonna 2017 Talvitieva kirjoittaa äidinkielellään, ikiomalla murteellaan.


Taiteen moniottelija kiihdyttää vauhtiaan näin heinäkuussa. Sysmän kunnankirjastossa avattiin pari päivää sitten Talvitievan kokoama näyttely, joka kuvaa Itte-taideyhdistyksen toimintaa tänään ja eilen, onhan Talvitieva myös yhdistyksen perustajajäsen, toiminut luottamustehtävissä ja aktiivijäsenenä tähän asti.
Telle Talvitievan suunnittelema Itte-taideyhdistyksen logo taipuu hänen käsissään niin veistoksiksi kuin koruiksi. Etualalla Niksibetonikurssilla 2017 valettuja  sysmäläisten tekijöiden kukkaruukkuja. Kuva kesänäyttelystä 2017, Wanha Paloasema.








Telle Talvitieva osallistuu tulevana viikonloppuna Sysmän 31. kirjapäiville omalla osastollaan.  Mikäli hän osastoltaan ehtii, hän on mahdollisesti myös kirjailijavieraana Sysmän kirjakaupassa sunnuntaina klo 13 lähtien. Tieto tarkentuu lähipäivinä. Talvitievan kuvataiteeseen, veistoksiin ja valokuviin voi taas tutustua parhaillaan Itte-taideyhdistyksen näyttelyssä VESI Sysmän Wanhalla Paloasemalla, Sysmäntie 18. Näyttely on avoinna 30.7.2017 asti, arkisin ja viikonloppuisin klo 12-16.


Sysmän kulttuurikesä tulvii tapahtumia, mutta tänään kuljen joen rantaan, mukana vain haekuja: rivejä hetkistä, muistoista, iloista ja suruista.


Eihä sitä aina taho.


Lisätietoja
Sysmäläesijä haekuja, Mediapinta Oy, ISBN 978-952-236-253-7


Sysmän kirjakyläpäivistä http://www.sysmankirjakylayhdistys.fi/
Kirjakyläpäivien ohjelmasta, kuten kirjailijavieraista ja ohjelman aikatauluista päivitetään Sysmän kirjakyläpäivien Facebook-sivuilla Sysmän Kirjakylä





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti