3. lokakuuta 2016

Onnittelut 15-vuotiaalle Galleria Ortonille

Orton on Suomen ainoa taidegalleria, jolla on oma sairaala


Vuonna 2000 Sairaala Ortonin johtava ylilääkäri, professori Seppo Seitsalo alkoi kehittää alkuideaa sairaalan yhteydessä toimivasta galleriasta. Galleria Orton täyttää tänään 15 vuotta ja siitä on tullut kenties koko maailman ainoa ammattimaisesti hoidettu sairaalan yhteydessä toimiva taidegalleria.

Galleria Ortonin juhlanäyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

Kullakin taiteilijalla on ollut galleriassa aiemmin oma näyttely ja he ovat mukana myös nyt julkaistavassa 15-vuotisjuhlakirjassa. Ortonissa on ollut kuitenkin esillä huikeasti enemmän taiteilijoita kuin juhlakirjassa esitellään: yhteensä 160 näyttelyä ja esillä on ollut 187 taiteilijan teoksia.

Oma tieni johti Galleria Ortoniin, kun etsin sijoituspaikkaa Kainin kokoelmille. Jo vuosia olin saanut seurata Seppo Seitsalon luotsaamaa ansiokasta näyttely- ja taidetoimintaa, jossa Orton saattoi korkeatasoista taidetta ihmisten arkeen. Näyttelyt ovat erittäin tasokkaita. Kuraattorina toimii nykyisin taidekriitikko Otso Kantokorpi, galleristina Sirpa Viljanen, ripustajana taidemaalari Olavi Pajulahti. 

Ortonissa kokoelmateokset ovat nähtävillä, eivät missään varastossa ja töistä pidetään hyvää huolta. Työt ovat osa laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluu jatkuva näyttelytoiminta. Eikä siinä kaikki! Ortonin kokoelmatoiminta on kaiken aikaa laajentunut. Nykyään Kainin  kokoelmien lisäksi Ortonista löytyvät Pirkko Pasasen, Arvo Summasen, Tapani Tammisen ja Ulla Åströmin kokoelmat. Myös veistospuisto on kasvanut, vaikka sinne on sijoitettu teoksia hyvin harkiten.

Galleria Ortonin toiminnan takana: galleristi Sirpa Viljanen,  professori Seppo Seitsalo ja taidemaalari Olavi Pajulahti. 
Ortonin avajaisista on tullut Helsingin galleriaelämän merkittävimpiä tapahtumia. Ortonin kuraattori, taidekriitikko Otso Kantokorpi kuvassa vasemmalla, vieressä Salvelan kesänäyttelyn 2010 avannut kulttuurineuvos Tuula Arkio.


Galleria Orton on tehnyt vuosia yhteistyötä taiteilijaravintola Salven kanssa. Monilla nykyisillä ja edesmenneillä taiteilijoilla on ollut vuosikymmenien ajan siellä tapana tavata. Myös monet galleriat ovat järjestäneet siellä galleria Ortonin tavoin omat jatkojuhlansa. Ortonin ja Salven yhteinen kesänäyttelyperinne, Salvelan kesä, järjestettiin myös kuluvana vuonna. Tänä syksynä yhteistyötä Salven kanssa on vielä tiivistetty. Salvesta löytyy nyt seinä, jossa on aina esillä muutama teos kulloinkin järjestettävästä Ortonin näyttelystä. 

Salve on myös itse satsannut nykytaiteeseen. HOK on lunastanut esille Olavi Pajulahden, Jorma Hautalan, Matti Peltokankaan, Tapani Mikkosen, Kain Tapperin ja Tarja Teräsvuoren teoksia. Lisäksi Helsingin Saskiat ry on deponoinut Salveen Juhani Harrin ja Ukri Merikannon teokset. Kantataiteilijat ovat saaneet Salvessa oman seinänsä. Kiitos kuuluu Ortonin galleristille Sirpa Viljaselle, joka on idean takana.

Lisätietoja Invalidisäätiö Orton, Galleria Orton



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti